Κωδικός καταλόγου: 402291
ISBN: 978-960-402-291-5
1η έκδοση, Οκτώβριος 2007
17 x 24
σελ. 318

Παναγιώτης Δημητράς

Αναζητώντας τα Χαμένα Δικαιώματα στην Ελλάδα

Η σκοτεινή πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας

Εκδόσεις: Τυπωθήτω

Τιμή καταλόγου: €19,40
Τιμή: €17,46 και δωρεάν αποστολή εντός Αττικής
Κερδίζετε: €1,94 (10%)


Περίληψη

Το βιβλίο περιγράφει μοναδικά την εικόνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στους τομείς των γυναικών, των παιδιών, της εμπορίας γυναικών και παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση ή επαιτεία, των Ρομά, των εθνικών μειονοτήτων και της βίας των αστυνομικών και άλλων οργάνων επιβολής της τάξης που συνοδεύεται από σχεδόν πλήρη ατιμωρησία.

Ένα βιβλίο γραμμένο από τον ιδρυτή και επί 15 χρόνια εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μια ευκαιρία για κάθε καλόπιστο να συνειδητοποιήσει το τεράστιο δικαιωματικό έλλειμμα του υποτιθέμενου ελληνικού «κράτους δικαίου» – δικαιωματικό έλλειμμα που τελικά είναι και «δημοκρατικό έλλειμμα. Ένα βιβλίο που σπάζει μια «συνωμοσία της σιωπής» στα θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ελάχιστα ΜΜΕ τα αναφέρουν, συνήθως αποσπασματικά και ευκαιριακά, αν όχι απλώς για να εντυπωσιάσουν. Όσο για την υποτιθέμενη αλλά στην ουσία ανύπαρκτη «κοινωνία των πολιτών», με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνήθως προτιμά να παριστάνει πως τα αγνοεί, αν δεν είναι σε μερικά από αυτά –όπως στο θέμα των εθνικών μειονοτήτων– άμεσα ή έμμεσα αρωγός των παραβατών των δικαιωμάτων.

Στον Πρόλογό του, ο Καθηγητής της Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσιάκαλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο αποτελεί καθρέφτη της χώρας μας, ο οποίος δεν έρχεται να ικανοποιήσει ανάγκες ματαιοδοξίας αλλά ανάγκες επιβίωσης και καλλιέργειας του δημοκρατικού πολιτισμού. Το βιβλίο εστιάζει στις κοινωνικές, νομικές και πολιτικές κηλίδες που πρέπει και μπορούν να εξαλειφθούν. Αλλά ταυτόχρονα εκθέτει τα αίτια και τους υπαίτιους της δημιουργίας, διατήρησης και αναπαραγωγής τους, και γι’ αυτό θα προκαλέσει τις κραυγές εκείνων που, δήθεν, υπερασπίζονται την υπόληψη της πατρίδας […]. Το βιβλίο δεν αφήνει περιθώρια για αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωσή του. Οι αναγνώστες του αποκομίζουν ένα έγκυρο σώμα πληροφοριών για την κατάσταση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα […]. Εύχομαι το βιβλίο να διαβαστεί από όλους εκείνους που ταυτίζουν τη δική τους υπόληψη με την εκτίμηση που απολαμβάνει η Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι τότε θα αντιληφθούν πως η “αναζήτηση των χαμένων δικαιωμάτων στην Ελλάδα” και η τοποθέτησή τους στη θέση που δικαιούνται αποτελεί το μόνο μέσο για να αποχτήσει νόημα η φράση ότι “η Ελλάδα ήταν και είναι το λίκνο της Δημοκρατίας”».

Περιεχόμενα

Πρόλογος από τον Γιώργο Τσιάκαλο || Αντί προλόγου || Η ανισότητα των φύλων με μια πατριαρχική κοινωνία. Θεσμική ομολογία της ουσιαστικής ανισότητας φύλων στην Ελλάδα… || Παιδιά χωρίς δικιαώματα. Σε αναζήτηση των δικαιωμάτων του παιδιού || Εμπορία ανθρώπων με κρατική συνενοχή: προστασία ή εξαφάνιση των θυμάτων; Τι είναι η εμπορία ανθρώπων || ʼνθρωποι χωρίς δικαιώματα; "Κάτι τρέχει στα γύφτικα…" "Υποκριτικό το ενδιαφέρον της πολιτείας για τους Ρομά που αρχές και κοινωνία απορρίπτουν" || Οι "ανύπαρκτες" μειονότητες. Ο ελληνικός μύθος της "μιας και μόνης, θρησκευτικής, μειονότητας" || Βασανισμένα σώματα στην Ελλάδα. ʼρνηση και ατιμωρησία || Επίλογος

Παρατηρήσεις

ΚΩΔ. ΕΥΔΟΞΟΣ: 31075

Οι ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ είναι μια σειρά βιβλίων με κείμενα και θέσεις που φιλοδοξούν να καταγράψουν τις δυνατότητες της ανθρώπινης συνύπαρξης (δηλαδή της πολιτικής) απέναντι σε θεσμοθετημένες βεβαιότητες και «μεγάλες Αλήθειες»: απέναντι στην ανελευθερία και τον ολοκληρωτισμό, απέναντι στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τον αποκλεισμό, απέναντι σε κάθε ορθο-δοξία (που, σχεδόν πάντοτε, κυοφορεί τη μισαλλοδοξία) και κάθε κοσμοδιορθωτισμό – άρα απέναντι σε κάθε αυτοκατάφαση (ακόμη και στην ενδεχόμενη αυτοκατάφαση των συγγραφέων τους). Ο στόχος τους δεν είναι να γίνουν κανενός είδους μανιφέστο ή ευαγγέλιο, αλλά να ανοίξουν συζητήσεις – και, εφόσον αξιωθούν γόνιμες αναγνώσεις, να γεννήσουν νέες αντιρρήσεις και αγωνίες.

Τα 5 πρώτα βιβλία των ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ που κυκλοφόρησαν από τον Μάιο του 2006 μέχρι σήμερα είναι τα ακόλουθα:

Ασκήσεις ελευθερίας του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ (γεν. 1935), μια ανθολογία με ανέκδοτα και εκδομένα κείμενα του πλέον εμβληματικού Έλληνα αντιρρητικού συγγραφέα.

Απέναντι στα εργαστήρια του ρατσισμού του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ (γεν. 1946), ένα βιβλίο για το πώς τα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα εκτρέφουν το φόβο και γεννούν το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον αποκλεισμό.

Σημειώσεις για το τρεμάμενο σώμα του ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΙΑΡΙΔΗ (γεν. 1970), μια απόπειρα διερεύνησης του πιθανοτήτων του φθαρτού ανθρώπινου σώματος απέναντι σε έθνη, θρησκείες και τη βία της μιας «αλήθειας».

Ασκήσεις φιλελευθερισμού του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ (γεν. 1963), μια οξύτατη συλλογή άρθρων απέναντι στα εθνικά ιδεολογήματα, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον ολοκληρωτισμό, την ανελευθερία, τον ανορθολογισμό και τα κάθε λογής δόγματα.

Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ (γεν. 1953), ένα βιβλίο για την εικόνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στους τομείς των γυναικών, των παιδιών, της εμπορίας ανθρώπων, των Ρομά, τις εθνικές μειονότητες, της (σχεδόν πάντοτε ατιμώρητης) αστυνομικής βίας..


Εκτός των παραπάνω, είναι ήδη προγραμματισμένα στη σειρά των ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ τα βιβλία των ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΟΥΣΕΤΗ και ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ.