Κωδικός καταλόγου: 9551238
ISBN: 978-960-01-1063-8
1η έκδοση, Νοέμβριος 2005
15,5 Χ 22,5
σελ. 256

Αντιγόνη Φωκά

Παιδικά μου Χρόνια στην Βραΐλα της Ρουμανίας (Τα)

Επιμελητής: Δημήτρης Τσαούσης
Μεταφραστής: Μαρία Τσαούση
Εκδόσεις: Gutenberg

Τιμή καταλόγου: €6,96
Τιμή: €6,26 και δωρεάν αποστολή εντός Αττικής
Κερδίζετε: €0,70 (10%)


Περίληψη

Η Αντιγόνη Φωκά, το γένος Αποστόλου Μελισσαράτου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρουμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στη Βραΐλα, μεγάλη εμπορική πόλη και μεγάλο λιμάνι στον Δούναβη. Μετά τα σχολικά της χρόνια έζησε στο Πλοέστι, πόλη βιομηχανική και κύριο πετρελαϊκό κέντρο της χώρας, όπου λειτούργησε ένα από τα πρώτα διυλιστήρια πετρελαίου στον κόσμο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι. Μετανάστευσε στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, και στην συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Έχοντας ζήσει μια δύσκολη ζωή, με πολλές αγωνίες, αγώνες, στερήσεις και κόπους, έφερνε στη μνήμη της και αναπολούσε την ευτυχισμένη περίοδο των παιδικών της χρόνων. Κάποια στιγμή θέλησε να ξαναζωντανέψει την εποχή εκείνη, βάζοντας τις αναμνήσεις της στο χαρτί. Το κείμενο που προέκυψε, με τον έντονα υποκειμενικό του χαρακτήρα και την έκδηλη συναισθηματική του φόρτιση, έχει την μορφή της μαρτυρίας για την περίοδο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από τις γραμμές του το έμπειρο μάτι θα διαγνώσει τους τρόπους ζωής μιας ελληνικής μεγαλοαστικής οικογένειας σε μια σημαντική επαρχιακή πόλη της προπολεμικής Ρουμανίας και την κοινωνική ανατροπή που επέφερε στην κοινωνία της πόλης εκείνης η περίοδος που ακολούθησε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περιεχόμενα

Τα παιδικά μου χρόνια στη Βραΐλα της Ρουμανίας || Ιστορικό Επίμετρο: Ο Απόστολος Μελισσαράτος και τα πρόσωπα της οικογένειάς του || Βιβλιογραφία

Παρατηρήσεις

Ιστορικό Επίμετρο: Δ.Γ. Τσαούσης
Για τον Απόστολο Μελισσαράτο και τα πρόσωπα της οικογένειάς του